Yakult 2017

We kunnen in totaal maar een derde van de levende wezens met het blote oog zien, twee derde onttrekt zich aan ons zicht omdat deze wezens ontiegelijk klein zijn. Een microscoop kan daarbij helpen, maar zichtbaar of niet, ze zijn er. Sommigen vinden we niet zo fijn, denk maar aan de huisstofmijt, die welig tiert tussen onze beddenlakens en bij sommige mensen ernstige allergische reacties kan veroorzaken.

Gelukkig zijn er ook micro-organismen die ons te hulp schieten, daarin spelen darmbacteriën een zeer belangrijke rol. Wetenschappelijk onderzoek toont meer en meer aan dat een gezonde darm een belangrijke bijdrage levert aan onze algemene gezondheid. De flora, de bevolking van onze darmen is een zeer levendig volkje dat zich voortdurend opnieuw moet organiseren, zo verdwijnt een groot deel, soms tot de helft met onze dagelijkse stoelgang, en ook antibiotica kunnen de darmflora ernstig

aantasten. Dan halen slechte bacteriën de overhand boven de goede. Gelukkig kunnen we er zelf heel veel aan doen, algemene gezonde voeding, met veel variatie, fruit en groenten, blijft daarbij de basis. Soms is er een extra steuntje nodig, en die vinden we in de probiotica, dat zijn bacteriën en gisten die we innemen en die levend de darm kunnen bereiken om daar een gezond evenwicht te herstellen. Probiotica zijn er in verschillende samenstellingen en vormen. Diëtiste Marieken Callebaut uit het Gentse, gaf daarover een boeiende uiteenzetting voor de Gezinsbond van Kieldrecht.

Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank die in 1935 in Japan ontwikkeld werd en sinds 1995 in België verkrijgbaar is. Deze drank bevat de melkzuurbacterie Lactobacillus casei Shirota, deze wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt en dan losgelaten in een mengsel van magere melkpoeder, water en glucosesiroop. De bacterie vermenigvuldigt zich naar hartenlust en zo kan je minstens 6,5 miljard levende bacteriën in elk flesje terugvinden. Bacteriën hebben de eigenschap dat ze levend in de darmen aankomen. Naast Yakult Original (rode flesjes) vind je ook nog Yakult Light (blauwe flesjes) met minder suiker en Yakult Plus (groene flesje) met extra vitamine C en vezels. Yakult is een voedingsmiddel en kan je in principe onbeperkt drinken, maar 1 flesje per dag volstaat.

Marina Roggeman dankt de aanwezigen en de helpende bestuursleden en kijkt uit naar de volgende activiteit: Koken met en voor kinderen op dinsdag 28 februari.

__________________________________________________________________________________________________________________________