Interessante uiteenzetting over de elektrische fiets, een organisatie van de Gezinsbond Kieldrecht, 2016

 

Voor een ruim publiek bracht Jean-Pierre Peersman, met verschillende filmpjes en een PowerPointpresentatie, meer licht in de duisternis omtrent de elektrische fiets.

 

Het is een fiets die door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel E-bike.

Die eerste fietsen waren eigenlijk bromfietsen, daar moest je geen enkele inspanning doen.

Een elektrische fiets biedt - zonder dat de buitenwereld er veel van merkt - net dat 'steuntje in de rug' dat je bij optrekken, tegenwind en helling-op nodig hebt. Een goede elektrische fiets zorgt tot 25 km/h voor een gelijkmatige ondersteuning met de elektromotor.

De energie daarvoor haalt hij uit de accu, die in de meeste gevallen onder de drager is gemonteerd.

Maar hoe kiezen we onze fiets? Waarvoor wordt hij gebruikt? In de stad of op het platteland? De prijs is zeker ook een aspect dat meespeelt in de keuze van je fiets, maar neem voor het dagelijks gebruik toch eentje die wat duurder is. Voor een fiets in de stad moet je niet zo diep in de buidel tasten. Dan is een vouwfiets heel interessant, je neemt hem mee in de wagen en in de stad toer je alle kanten op!

Hoe jonger men begint gebruik te maken van een elektrische fiets hoe veiliger.

Dus niet te lang wachten voor een eventuele aankoop. Oudere mensen kiezen beter voor een lichter model en een automatische ondersteuning en vermijden beter de motor in het voorwiel.

Na de interessante uiteenzetting van Jean-Pierre Peersman kwam Jan Van Baal (verzekeringen Penneman ) aan de beurt om ons meer te vertellen over het verzekeringsaspect. Welke verzekeringen bestaan er en wat is er dan zoal verzekerd?

Voor meer info over een fietsverzekering op maat kunnen jullie bij hem terecht!

Testen met verschillende fietsen was zeker een must en zeer gesmaakt bij de deelnemers. Een 6 tal verschillende fietsen stonden voor hen ter beschikking om te worden getest.

Het opvouwbaar stadsfietsje viel bij de meesten wel in de smaak.

Met dank aan Fietsen Michri, uit Gaanderij De Bever uit Beveren. Michel Hamelink heeft er zijn fietsenwinkel en herstelplaats gevestigd. Vakwerk en een ruime keuze aan fietsen al dan niet elektrisch. Michel herstelt alle soorten fietsen, waar die ook gekocht werden.

Graag wil ik alle deelnemers en aanwezige bestuursleden bedanken voor hun inzet bij deze activiteit.

Dank aan de spreker Jean-Pierre Peersman, Jan Van Baal en Michel Hamelink voor hun bijdrage.

 

Marina Roggeman

Voorzitter Gezinsbond Kieldrecht