Alles over kruiden, 2016

De Gezinsbond organiseerde een zeer boeiende voor-dracht over kruiden!

Op 23 maart 2016 gaf Christian Claus een zeer boeiende voordacht over kruiden op vraag van de Gezinsbond Kiel-drecht.

Christian Claus weet als herborist als geen ander hoe men kruiden teelt en verzorgt en wat de geneeskrachtige en culi-naire toepassingen ervan zijn.

Verschillende kruiden werden besproken o.a. rode zuring, Chinese bieslook, citroentijm, Vietnamese koriander, maria-distel, kardoen, warmoes en artisjok.

We leerden dat de platte peterselie sterker is dan de krulpeter-selie, dat deze milder is van smaak en het reactievermogen verbeterd. Dat het laurierblad in stoofpotten en soepen wordt gebruikt, niet eetbaar is en staat voor het symbool van de over-winning. Dat we moeten oppassen voor fototoxische planten waarbij onder invloed van licht, meestal zonlicht, een reactie optreedt die de huid aantast. Dit kan voorkomen bij alsem, grote bereklauw, sint-janskruid en wijnruit. Bij leverklachten is de mariadistel aangewezen, valeriaan om de kalmte te herwinnen en oerprei als men een vochtafdrijver nodig heeft. Bonenkruid wordt in het Frans “herbe de bonheur” genoemd, vanwege zijn prikkelende en stimulerende werking en is een natuurlijk afrodisiacum.

De aanwezigen waren zeer tevreden en konden met hun pas aangekochte kruid huiswaarts keren. Tijdens de pauze was er naar traditie verse cake, voor deze gelegenheid een kruidencake met brandnetel, kaneel en nootmuskaat met lekkere koffie of thee.

Voor diegenen die de kruidenkwekerij wil bezoeken, dit kan op het volgende adres:

Kruiden Claus, Beertsraat 1 9770 Kruishoutem of neem eens een kijkje op de site: www.kruidenclaus.be

Dank aan alle aanwezigen en helpende handen van het bestuur. Dank aan Christian Claus voor de boeiende leerrijke avond over kruiden.

Namens het bestuur

Tekst en foto Marina Roggeman